Om hästens munhåla – för hästägaren–
?Gapar hästen vid ridning eller lägger tungan över bettet
?Är den stum i munnen eller känns oliksidig vid ridning
?Spottar den foderbollar eller äter väldigt långsam
?Har den långa höstrån i träckbollarna
Luktar den konstigt i munnen? Får den ofta kolik, eller har svårt att hålla hullet
-alla dessa symptom kan bero på att något inte står rätt till i hästens munhåla. När den visar symptom har det i regel redan gått ganska långt, och kan vara lite besvärligare och kräva flera besök att komma tillrätta med.
Det bästa är att regelbundet låta hästen genomgå munhåleundersökning, för att så tidigt som möjligt hindra potentiella problem!
Visste du, att om hästen är relativt frisk i övrigt, så är det tänderna som avgör hur gammal din häst kommer bli? Så det finns all anledning att se till att hästen får bästa förutsättningarna för att behålla sina tänder så länge som möjligt!
Lite fakta om hästens munhåla, som är bra att veta och som du kanske inte visste?
Den byter från mjölktänder till permanenta tänder mellan 2,5-ca 5,5årsåldern. Under denna tid kan hästen vara lite öm i munnen. Bra är då att välja tex remontgrimma på tränset. Har hästen svårt att äta kan den behöva lite hjälp av en tanderfaren veterinär.
”Vargtänder” är små rester av premolarer (främre kindtänder), som ofta är i vägen för bettet i munnen.Dessa kommer när hästen är ca 6 månader, men inte hos alla. Bra är att ta bort dessa så fort som möjligt innan hästen ska vänjas med bett, så att den inte upplever obehag och lägger till beteenden, som kan vara svåra att bli av med senare fastän obehagen är borta.
Om vargtandsrötterna är långa och smala, eller om ett bett legat an mot vargtänderna och orsakat små sprickor i rötterna, kan det bli kvar en liten vargtandsrest efter att tanden opererats ut. Istället för att leta efter denna och traumatisera tandköttet och ”sockeln” (alveolen) i käkbenet mer, gör jag ett återbesök efter 10-14 dagar – ofta har rotresten stötts ut av sig självt, alternativt är den mycket lättare att få ut vid detta besök då rotresten luckrats upp.
Hästens permanenta tänder är från början långa och ”gömmer sig” inne i hästens skalle – och de ”skjuts ut” och slits ner under nästan hela hästens liv. Får den ont i munnen kan den börja slita tänderna ojämnt, och fler problem kan uppstå som att tänderna flyttar lite på sig, då kan foder packas in emellan dem och ge upphov till mycket smärtsamma foderinpackningar i tandköttet som då blir inflammerat.
Att enbart ”raspa tänder” utan noggrann kontroll med bra lampa och spegel gör att man sliter tänderna onödigt mycket, och kan dessutom skada hästen. Man missar dessutom ofta till exempel foderinpackningar som kan gömma sig i hästens tandkött mellan tänderna som inte syns vid enkel inspektion eller när en känner i hästens mun.
Andra sjukdomar, som tex PPID (”Cushing”) som är vanligt hos äldre hästar, kan lättare ge tandproblem. Det finns stor anledning att vara noga med att låta munhåleundersöka sin äldre häst i munnen.
Då hästen är skapt att beta från marken 12-18 timmar per dygn, är det naturligt för den att äta även från boxgolvet – då sliter den dessutom sina tänder mest optimalt. Extra viktigt för de hästar som har lite överbett och ofta får så kallade ”hakar” på tänderna (gäller ej de hästar som av medicinska anledningar behöver äta högre upp i hönät)



Om betsling – vilket bett ska jag välja till min häst?
Vi deltar årligen på internationella hästtandvårdskonferenser och där är nästan alltid uppdateringar och diskussioner om hur man bör (och inte bör) betsla sin häst optimalt. Här nedan följer lite av vad du som hästägare kan tänka på:
Först är här en youtubelänk till en film där Christine visar lite om betseltillpassning: https://youtu.be/lH78WHWbYj4
Nedan är en serie i 9 delar om betsling:

Betsling Del 1

Betsling Del 2
Vad tror du om det?

Betsling Del 3
Och vi hjälper er gärna och vill gärna diskutera din hästs bett och förutsättningar med dig.

Betsling Del 4

Betsling Del 5

Betsling Del 6
3. Steg tre är att känna hur mjukt bettet ligger mot mungiporna. Optimalt är att det ligger med mjuk kontakt utan att ”dra” i mungiporna, som är känsliga för syrebrist pga nedsatt blodflöde av betseltrycket. Med långa perioder av detta kommer mungiporna börja med att tappa pigment (de blir vita där) sen bli förtjockad hud, för att till slut spricka upp. Det gör ont på hästen. Och du får inte tävla. Dessutom, om hästen alltid har uppdraget bett, blir det som en permanent förhållning – hur ska den kunna känna din eftergift på ett bra sätt då? (Jämfört med om bettet ligger med mjuk kontakt).

Betsling Del 7
Bilderna visar hur bettet sliter på tänderna när hästen flippat det bakåt (över resp. Underkäke), samt tänder där bett slitit ner dem, vilket är mycket vanligt. Går det långt så är slitaget så starkt så pulpan blottas på tandytan.

Betsling Del 8

Betsling Del 9
Här är mer om betsling:
http://www.djurtandvardskliniken.se/betslingens-grunder.html
Här är några korta tips och tankar om betsling som är viktigt att komma ihåg;
-Alla bett är potentiella vapen i hästens mun – beroende på handen som håller i tygeln!
-en hästmun är ett tuggsystem – och när munnen är stängd finns ingen plats för bett i munnen. Så tjockae bett eller bett med ”tungfrihet” är inte nödvändigtvis ”snälla”.
-anpassa bettstorlek och utrustning efter hästen, inte tvärtom!
-känn längs lanområdet i hästens munhåla när hästen har betsel i munnen – du ska få plats med två fingrar mellan bettet och främre övre kindtanden.