Veterinärbesöket Hästtandvård

Jag är hästtandläkare och har hästens munhåla och tänder som specialområde. Jag vidareutbildar mig kontinuerligt och är medlem i NCED,  Nordic College of Equine Dentistry, samt EVDA,
Equine Veterinary Dental Association, som årligen håller internationella hästtandvårdskonferenser och regelbundna kurser om det
senaste inom hästtandvård.

Jag har gått alla tre steg i hästtandvårdsutbildningen för veterinärer på SLU. Jag har också gått kurser i BEVAs regi i England (för bland annat Rob Pascoe, Storbritanniens första hästodontolog, och Henry Tremaine) och avancerad hästtandvårdskurs i endodontologi hos Manfred Stoll i Tyskland. Jag har också auskulterat med flera specialister både i Sverige och Danmark (läs vilka under ”om mig” här på hemsidan). Jag har en examen kvar i Sverige innan jag får titulera mig hästodontolog, och ska fram till den blir av redovisa ett antal patientfall med olika svårighetsgrad på hästtandvård.

munhåleundersökning på häst

Så här går en munhåleundersökning till

Jag kommer till din häst, som jag gör en enkel klinisk undersökning på, lyssnar på hjärtat, känner igenom huvudet, och ställer frågor till dig som är av betydelse för undersökningen och för att jag ska kunna hjälpa dig med råd för att optimera det för dig och din häst.

Jag packar upp min utrustning, jag behöver gärna tillgång till vattenslang med gardenakoppling (standard). Beroende på var detta finns ställer vi hästen antingen på skötplats eller i en box. Jag ger hästen en lugnande spruta, så att den står avslappnat och slipper känna obehag när jag undersöker den, speciellt om den skulle visa sig ha ont någonstans. Det är vanligt att hästen svettas av den lugnande sprutan, då medlet påverkar svettkörtlarna. Hästen ska stå så sömnigt att den hänger med mulen en bit från marken. Att ge lugnande är nödvändigt för att kunna göra en noggrann systematisk undersökning och för att inte min utrustning ska bli förstörd när hästen rör sig.

Därefter ”klär” jag på den en mössa med ”öronproppar” (de kan bli lite känsliga för ljud när de har lugnande i sig), känner igenom och tittar in i munnen, och sätter därefter på en munstege som gör att den gapar. Efter att jag har spolat rent munnen från matrester fäster jag en munstegslampa på munstegen så att jag får ett bra ljus in i munhålan, och kompletterar med en specialtillverkad ”hästmunhålepannlampa” 🙂

Nu börjar själva munhåleundersökningen. Jag går igenom tand för tand med spegel och sond, och tillsammans med dig går jag igenom vad jag ser, och vad som eventuellt behöver göras. Jag har även en så kallad oralkamera, en kamera på en slags sond, som gör att vi kan se vad som händer i munhålan via en datorskärm, samtidigt som jag jobbar. Detta är uppskattat av alla hästägare jag mött, och även för mig – jag ser tydligt alla detaljer och kan lätt förklara och visa dig som ägare vad som står på.

Jag åtgärdar det som behövs och som jag beräknar hinna med under ett rutinbesök, och gör upp ett fortsatt lämpligt undersökningsintervall och plan som passar med vad hästen har för behov och problem. Kanske bokar vi nytt besök om något behöver lagas eller om större ingrepp som tar mer tid behövs. Jag kan laga tänder och extrahera tänder vid behov, Svårare kindtänder tar jag ibland hjälp av kollegor att dra ut, då arbetet kan bli krävande (en kindtand på en yngre häst är över 11 cm lång!). Jag har ett fint hästtandvårdsnätverk att diskutera fall med.

Efter detta går jag gärna igenom hästens betsel och huvudlag, och vi diskuterar tillsammans om vad som är bäst för din häst.

Hästen brukar blir nykter ganska snart (inom en timme) efter en undersökning, men sålänge den är lullig bör den inte äta så att den råkar sätta i halsen, eftersom det lugnande medlet slappnar av matstrupens muskler.

Här kan du läsa mer om hästens munhåla och betsling, (sidan uppdateras löpande!)

Har du frågor får du gärna kontakta mig <3

Leg.Vet Christine Levring, utbildad hästtandläkare.

Hästtandvård

Foto: Emma Tegler photography

Regelbunden munhåleundersökning är viktigt på häst, så man kan åtgärda problem innan de uppstår eller har hunnit bli för stora. Extra noga, gärna med besök 1-2 gånger per år bör man vara tills hästen tappat och bytt alla sina mjölktänder upp till 5-6 årsåldern, och senare när hästen är över 15 år.

Däremellan är det vettigt att kolla sin häst varje-varannat år för att se så att inga skador ställt till det på något sätt. Många hästar har dessutom lite överbett – detta skapar ”hakar” på bakersta undre kindtänderna och främre övre, som låser tuggrörelserna och stör vid ridningen. Dessa hästar behöver få hakarna slipade regelbundet så de inte skapar bekymmer.
Bra för dessa hästar är att fodra dem från marken, då håller de käkarna i naturlig och optimal position för slitning av tänderna när de tuggar.

Vad jag kan erbjuda:

  • vanliga rutinkontroller inklusive betseltillpassning
  • tandextraktioner – både vargtänder och fram-och kindtänder
  • laga tand-och vissa käkfrakturer
  • spola bihålor och rotfylla tänder med karies eller vid tandfrakturer där pulpan är involverad.
  • Jag har – när det krävs – tillgång till röntgen via samarbeten med veterinärkollegor.

Foto Emma Tegler photography