Veterinärbesöket Hästtandvård

 Vi arbetar som hästtandläkare och har hästens munhåla och tänder som specialområde. Vi vidareutbildar oss kontinuerligt och är medlemmar i NCED,  Nordic College of Equine Dentistry, samt EVDA,
Equine Veterinary Dental Association, som årligen håller internationella hästtandvårdskonferenser och regelbundna kurser om det
senaste inom hästtandvård.

Både Christine och Marika har gått alla tre steg i hästtandvårdsutbildningen för veterinärer på SLU. Christine har tagit hästodontolog-examen på SLU och är FellowNCED. Hon har också gått kurser i England (för bland anna diplomates Chris Pearce och Nicole duToit (Equine dental clinic), för Rob Pascoe, Storbritanniens första hästodontolog, och Henry Tremaine) och avancerad hästtandvårdskurs i endodontologi hos Manfred Stoll i Tyskland, röntgenteknik i Belgien, avancerade tandextraktionskurser i Tyskland och Frankrike. hon har också auskulterat med flera specialister både i Sverige och Danmark (läs vilka under ”om Christine” här på hemsidan). Marika har gått internationella kurser med VetPd och har auskulterar med erfarna kollegor och håller på att vidareutbilda sig i mer avancerade behandlingsmöjligheter i hästens munhåla.

munhåleundersökning på häst

Så här går en munhåleundersökning till

Vi kommer till din häst, som vi gör en enkel klinisk undersökning på, lyssnar på hjärtat, känner igenom huvudet, och ställer frågor till dig som är av betydelse för undersökningen och för att vi ska kunna hjälpa dig med råd för att optimera det för dig och din häst.

Vi packar upp utrustningen och vi behöver gärna tillgång till vattenslang med gardenakoppling (standard). Beroende på var detta finns ställer vi hästen antingen på skötplats eller i en box. VI ger hästen en lugnande spruta, så att den står avslappnat och slipper känna obehag när vi undersöker den, speciellt om den skulle visa sig ha ont någonstans. Det är vanligt att hästen svettas av den lugnande sprutan, då medlet påverkar svettkörtlarna. Hästen ska stå så sömnigt att den hänger med mulen en bit från marken. Att ge lugnande är nödvändigt för att kunna göra en noggrann systematisk undersökning och för att inte min utrustning ska bli förstörd när hästen rör sig.

Därefter ”klär” vi på den en mössa med ”öronproppar” (de kan bli lite känsliga för ljud när de har lugnande i sig), känner igenom och tittar in i munnen, och sätter därefter på en munstege som gör att den gapar. Efter att vi har spolat rent munnen från matrester fäster vi en munstegslampa på munstegen så att vi får ett bra ljus in i munhålan, och kompletterar med en specialtillverkad ”hästmunhålepannlampa” 🙂

Nu börjar själva munhåleundersökningen.  Vi går igenom tand för tand med spegel och sond, och tillsammans med dig går vi igenom vad vi ser, och vad som eventuellt behöver göras. Vi har även en så kallad oralkamera, en kamera på en slags sond, som gör att vi kan se vad som händer i munhålan via en datorskärm, samtidigt som vi jobbar om det är nödvändigt. Detta är uppskattat av alla hästägare vi mött, och även för oss – vi ser tydligt alla detaljer och kan lätt förklara och visa dig som ägare vad som står på.

Vi åtgärdar det som behövs och som vi beräknar hinna med under ett rutinbesök, och gör upp ett fortsatt lämpligt undersökningsintervall och plan som passar med vad hästen har för behov och problem. Kanske bokar vi nytt besök om något behöver lagas eller om större ingrepp som tar mer tid behövs. Christine kan laga tänder och extrahera tänder vid behov, Svårare kindtänder bokar vi en ny tid för att dra ut, då arbetet kan bli krävande (en kindtand på en yngre häst är över 11 cm lång!). Vi har ett fint hästtandvårdsnätverk att diskutera fall med.

Efter detta går vi gärna igenom hästens betsel och huvudlag, och vi diskuterar tillsammans om vad som är bäst för din häst.

Hästen brukar blir nykter ganska snart (inom en timme) efter en undersökning, men sålänge den är lullig bör den inte äta så att den råkar sätta i halsen, eftersom det lugnande medlet slappnar av matstrupens muskler.

Här kan du läsa mer om hästens munhåla och betsling, (sidan uppdateras löpande!)

Har du frågor får du gärna kontakta oss <3

Leg.Vet Christine Levring, utbildad hästtandläkare.

Hästtandvård

Foto: Emma Tegler photography

Regelbunden munhåleundersökning är viktigt på häst, så man kan åtgärda problem innan de uppstår eller har hunnit bli för stora. Extra noga, gärna med besök 1-2 gånger per år bör man vara tills hästen tappat och bytt alla sina mjölktänder upp till 5-6 årsåldern, och senare när hästen är över 15 år.

Däremellan är det vettigt att kolla sin häst varje-varannat år för att se så att inga skador ställt till det på något sätt. Många hästar har dessutom lite överbett – detta skapar ”hakar” på bakersta undre kindtänderna och främre övre, som låser tuggrörelserna och stör vid ridningen. Dessa hästar behöver få hakarna slipade regelbundet så de inte skapar bekymmer.
Bra för dessa hästar är att fodra dem från marken, då håller de käkarna i naturlig och optimal position för slitning av tänderna när de tuggar.

Vad vi kan erbjuda:

  • vanliga rutinkontroller inkl korrigeringar och betseltillpassning
  • tandextraktioner – både vargtänder och fram-och kindtänder
  • rotfylla tänder med endodontiska tillstånd samt karies eller vid tandfrakturer där pulpan är involverad.
  • Röntgen av hästtänder/huvuden.
  • TIllgång till kliniker vid behov
  • tillgång till internationellt kollegialt professionellt nätverk

Foto Emma Tegler photography

Utgår från Malmö

Veterinärbesöket arbetar med hästtandvård
i sydvästra Skåne

Öppettider

Måndag-Fredag
8:30-16:00

Söker du en tandläkare till häst har du hittat rätt. Vi är specialiserade på hästens munhälsa.