Jag får många frågor om hästar med sommareksem nu. Typiskt är klåda i mankam och svansrot, huden kan bli alldeles svullen och öm där hästen kliat sönder sig. Sommareksem beror på överskänslighet mot knott (deras saliv), så för att minimera klådan för din häst, är det bra om den har flugtäcke på när den är ute, gärna gå på mark där det blåser, kanske ta in den i stallet de tider på dygnet när knotten är som värst (seneftermiddag- och sommarkvällar).

Hjälp din häst genom att schamponera den en gång i veckan med milt schampo gärna ett som är bra för känslig hud. Spraya flugspray en gång per dag. Många veterinärer rekommenderar ”Centaura”. Den går bra att använda till männsiska också, och så är det 0 dagars startkarens!

Massera in lotion innehållande Benzylbensoat en gång per dag i man och svansrot,  det verkar klåddämpande.

Om hästen har väldigt mycket besvär och tipsen ovan inte räcker, kan man prova Switch-eller z-itch pour on en gång i veckan (receptbelagt), och /eller kortisonlösning/spray till områdena som kliar under en period.

Veterinärbesöket säljer färdiga ”sommareksempaket”:

-1st Dechra Allerderm Oatmeal schampo, lindrande och förebyggande, (säljs separat och finns i två storlekar: 230ml -> 206kr, 473ml -> 299kr)

-1st Virbac Equimyl lotion 500ml (med klåddämpande benzylbensoat) (säljs separat för 389kr)

-1st Centaura Spray, effektiv mot flygfän. (Säljs separat för 196Kr)

För bästa effekt bör behandling påbörjas strax innan knottsäsongen börjar, för att stärka huden.

Paketpris för Equimyl, Centaura och Allerderm Oatmeal (473 ml) -> 750kr

-Z-itch (permetrin) 250 ml (40 ml per häst över 400kg en gång i veckan),  566kr.

Kommande webshop här på hemsidan efter sommaren, sålänge kan ni se vad jag säljer (och kan ta med vid veterinärbesök eller för upphämtning) på Instagram, sök på Veterinärbesöket shop!