Om avlivning hund/katt

Om avlivning hund/katt

Jag hjälper dig gärna hemma hos er när det är dags att ta farväl av ditt älskade djur. Jag anpassar mig till hur ni helst vill ha det, du känner ditt djur bäst. Kanske vara i din famn? Kanske på sin favoritfilt? Jag eftersträvar att göra avskedet så lugnt och fint som möjligt.

Innan besöket vill jag att ni skriver ut blanketten ”Medgivande om avlivning av husdjur” eller ”Fullmakt, medgivande om avlivning av husdjur”, denna ska vara ifylld när jag kommer. Jag har med mig chipläsare för id-kontroll.

Du behöver kanske också kontakta ditt djurs försäkringsbolag ifall djuret har livförsäkring och höra vad de kräver – ibland behövs tidigare journaler från andra kliniker som behöver beställas hem för en sammanställning till försäkringsbolaget. Meddela mig innan ifall du behöver hjälp med intygsskrivning.

Det kan vara bra att ha tänkt igenom några praktiska saker och vara förberedd,- vill ni vara med hela tiden eller endast tills hunden/katten fått sin lugnande spruta? Vilka ska vara med, har ni barn? De får gärna vara med, och det kan vara bra att förbereda dem lite innan besöket. Vill ni ta hand om kroppen själva, köra den till kremering eller begrava den? Isåfall behövs kanske tillstånd från kommunen. Vill ni att jag tar hand om eftervården gör jag gärna det (vikt upp till 25 kg). Vill ni ha separat kremering och få hem en urna med erat djur?

Innan jag kommer kan det vara bra att ha rastat hunden om det är möjligt.

Under besöket börjar jag med att hälsa på ditt djur, därefter följer lite administration med journalföring och betalning,  så att det är avklarat och vi kan fokusera på det som komma skall.

Hunden/katten kommer få en spruta under huden i nacken som gör att den sövs precis som inför en operation. Den börjar med att bli lugn och trött, efter en liten stund somnar den djupt, och efter ytterligare en liten stund känner den ingenting. Jag kommer kontrollera att den är väl sövd innan vi går vidare. Under denna tid som djuret blir trött och somnar får du/ni gärna kela och gosa så mycket du/ni vill och ge godis om den tycker om det. Härefter ger jag en överdos av narkosmedel in i vänstra sidan av bröstkorgen (i hjärtat), och jag lyssnar med stetoskop tills hjärtat är alldeles tyst.

Behöver ni en stund själva med erat djur nu går det bra, därefter följer en svepning som vi gör tillsammans, kanske vill ni ha hunden/kattens egna favoritfiltar och leksaker med, annars har jag mjuk fleecefilt som vi sveper med.

Hela besöket tar ca 45min – drygt en timme ungefär.

Bra att veta, som jag också kommer gå igenom innan, är att första sprutan kan svida lite, och några djur kan må lite illa av lugnande sprutan, speciellt katter och/eller om de har ätit mycket innan. En fördel är att inte ha så full mage vid besöket. En annan sak är att nästan alla djur har öppna ögon när de sövs och när de dör.

Efter insomnandet kan det förekomma så kallade ”agonala suckar”, djupa suckar – det är reflexer i andningscentrat i hjärnan som ”laddar ur” kan man säga. Andningen är det sista som upphör vid avlivningen.

När kroppens alla muskler slappnar av, kan det även läcka kroppsvätskor, därför är det bra om djuret är rastat innan jag kommer, och att den ligger på en plats som är tvättbar.

Alla hundar ska avregistreras i Jordbruksverkets hundregister

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/hundregistret.4.207049b811dd8a513dc8000442.html

Har ni frågor är ni välkomna att höra av er <3

Jag erbjuder:

tassavtryck i gips [bild kommer snart], meddela mig innan besöket! 150kr.

urnor, via sysav, se utbud under prislistan

kistor i vit kartong med mönster på, se bilder och priser under tjänster och prislista för hund och katt i menyn.

grav/minnessten, se bild under tjänster och priser i menyn

Djurminneslund för hund och katt utanför Lund (Storegård) dit ni kan gå och minnas er kära vän. Kontakta mig för mer info.

-samarbete med fotograf – ta fina bilder av ditt älskade djur

-För tyngre hundar och för dem som själva vill ombesörja att köra sitt djur efteråt, finns Djurkrematoriet Sysav vid Spillepengen i Malmö. Där hämtas också askan om djuret ska kremeras separat, och det går bra att välja urna på plats.

-Vid tider på dygnet när detta är stängt, kan man mot avgift få lämna in sitt djur till Malmö Djursjukhus, så ombesörjer de eftervården och kontakten med dig. Djursjukhuset Malmö 040-552200